bij Praktisch Europa in het kort

Ook als je misschien niet helemaal (of helemaal niet) door hebt hoe de Europese Unie werkt, heeft de Europese Unie wel veel invloed op jouw dagelijks leven. Je eten, je kleding, de prijs van het bellen met je mobieltje, je studie, je toekomst: Europa heeft er iets mee te maken. Daarom staan hier enkele voorbeelden van wat de Europese Unie doet, en wat jij er aan hebt.

1.

Vrij reizen, werken en wonen

Griekse stranden aan een diepblauwe zee

Ga je op vakantie, dan kun je in landen van de Europese Unie de grens over zonder dat je paspoort gecontroleerd wordt. Ook kan je op de Europese vliegvelden sneller doorlopen als je binnen de EU vliegt. Verhuizen naar een ander land van de Europese Unie is makkelijker geworden: zie je een leuke baan over de grens en spreek je de taal, dan kun je er op solliciteren.

2.

Onderwijs en stage

Een aantal buitenlands diploma's

Tijdens je middelbare school, je beroepsopleiding of je studie kun je met hulp van de Europese Unie in een ander land naar school gaan of stage lopen. De Europese Unie zorgt er ook voor dat je diploma in een ander land van de Europese Unie net zoveel waard is als in Nederland.

3.

Spullen in- en verkopen

Winkel met op etalageruit "der shop"

Als je op vakantie in de Europese Unie iets koopt, mag je dat meestal gewoon mee naar huis nemen zonder dat je extra hoeft te betalen. De Europese Unie heeft ervoor gezorgd dat het, als je spullen koopt of verkoopt in andere landen in de Europese Unie, net zo makkelijk moet zijn als in Nederland.

  • Contact
  • Home