Twitter

Logo Twitter

Dit is een internetdienst waarop gebruikers korte berichtjes publiceren: zogenaamde microblogs. Iedere 'twitteraar' kan elk moment van de dag in maximaal 140 tekens meedelen waar hij of zij mee bezig is. Twitter kan echter ook worden gebruikt om nieuws te volgen.

Berichtjes die via de microblogdienst verspreid worden, worden ook wel 'tweets' genoemd. Deze tweets komen terecht in de nieuwsstroom van de volgers van het betreffende account. Door het beperkt aantal tekens dat gebruikt kan worden, wordt de dienst ook wel aangeduid als 'de sms van het web'. Twitteraars kunnen in hun berichten verschillende symbolen gebruiken, waarvan de hashtag (#) en het apenstaartje (@) de bekendste voorbeelden zijn.

De dienst werd op 21 maart 2006 opgericht door het Amerikaanse bedrijf Obvious Corp en was in eerste instantie bedoeld als een onderzoeksproject. Spoedig bleek echter dat voor Twitter veel interesse was en nam het gebruik van de dienst een ongekend hoge vlucht. Vooral bij gebeurtenissen met een hoog nieuwsgehalte blijkt het middel zeer bruikbaar om een snelle verslaggeving te waarborgen.

De Amerikaan Jack Dorsey wordt als geestelijk vader van Twitter beschouwd.

 
  • Contact
  • Home